Boutique Desired.com

Нашият склад:
Варна,
България
Телефон за връзка:
088 484 1579
Остави телефон за връзка

ОСТАВИ ТЕЛЕФОН ЗА ВРЪЗКА

Количка

БЛОГ

КАК ДА ПОЧИСТВАМЕ БИЖУТАТА СИ?

Сребро, злато, скъпоценни камъни – това са първенците в бижутерията. Противно на очакванията на притежателите им обаче благородните метали също се замърсяват и намаляват блясъка си с времето. Понякога напълно почерняват и бижутата стават негодни за носене. Същото важи и при сребърни и златисти покрития – без правилни грижи те се изтъркват и изглеждат непривлекателни. Камъните пък губят своята яркост.

Но нима трябва да изхвърлим вече потъмнелите си бижута? За наша радост, има методи, които да спасят положението, дори в домашна среда. В следващите редове Ви разказваме как да се погрижите за сребро, злато и скъпоценни камъни.

КОМПЛЕКТ
КОМПЛЕКТ “ОКОВАНО СЪРЦЕ” С НЕЖНИ СЪРЦА С КАМЪЧЕТА!

Как да почистваме сребро?

Сода бикарбонат и сол

Содата е първенец по полезно действие и се оказва подходяща и за среброто. Разредете няколко супени лъжици сода в половин литър вода. Поставете разтвора на котлон, изчакайте водата да заври, отстранете я от огъня и потопете среброто. Достатъчни са 15 минути и среброто ще блести като ново. След това избършете с мека кърпа.

Вторият начин е следният – застелете метален съд с алуминиево фолио с лъскавата страна нагоре, напълнете с вода и го сложете на котлона. Добавете по една супена лъжица сол и сода за хляб. Разбъркайте, изчакайте водата да се сгрее и добавете сребърните бижута. Отново изчакайте около 15 минути (или докато бижутата изсветлеят). Махнете съда от котлона и и изчакайте водата да изстине, за да извадите бижутата си. Изплакнете и подсушете с мека кърпа.

Можете да се справите и само със сол. Нуждаете се от една супена лъжица сол и една чаша гореща вода. Разбъркайте солта с вода, накиснете среброто в разтвора и го оставете за няколко часа. Ако направите процедурата през нощта, на сутринта ще си имате чисти бижута. Само трябва да изсипете течността и да избършете предметите с кърпа. Никога не пропускайте последната част, защото в противен случай бижутата пак ще почернеят от влагата.

Жълтък от яйце

Ако не Ви се намира сода вкъщи, и яйцата вършат работа. Изсипете само жълтъка в чаша. Потопете памучен тампон в жълтъка и разтрийте повърхността на бижуто. След това го оставете да изсъхне и изплакнете с вода. Вашето украшение не само ще бъде почистено добре, но и няма да се замърси дълго време. Яйченият жълтък защитава от оксидите, които причиняват потъмняването.

Паста за зъби

Изненадващо, но това е един от най-разпространените начини за почистване на сребърни бижута. НО ВНИМАВАЙТЕ! Пастата не бива да бъде с абразивни частици, за да не се надраска повърхността на бижуто. Сложете малко количество паста върху парче памучен плат и полирайте среброто. След това изплакнете добре и подсушете с мека кърпа.

Бананова кора

Съвсем прост е методът с банана. Вътрешността на кората му съдържа субстанции, които успешно почистват метални предмети. Използвайте кора от току-що обелен банан и полирайте среброто. Този метод е малко по-бавен от жълтъка, така че имайте готовност да повторите процедурата няколко пъти.

Ултразвук

Ако не искате да експериментирате с горните методи, ултразвуковите ванички вече са масови на пазара. Използват се за почистване и дезинфекция. Среброто ще заблести като ново, но внимавайте със скъпоценните камъни – ако имате такива висулки на бижуто си, по-добре първо ги отстранете и тогава използвайте ултразвука. В противен случай камъните ще се увредят.

Как да почистваме злато?

Оцет

Сипете ябълков оцет в чаша и потопете златните си бижута, така че оцетът да ги покрие изцяло. Оставете ги да престоят 15-20 минути и го избършете с чиста кърпа.

И внимавайте за камъните! Оцетът е пагубен за перлите, както и за други кристали. По-долу ще Ви разкажем как да се погрижите за тях.

Сапун и вода

Този трик се прилага при гладките златни накити, които нямат скъпоценни камъни по тях. Сипете топла (не гореща) вода в чаша, а после да добавите няколко капки препарат за миене на съдове. Оставете бижута да престои няколко минути, след което изплакнете и подсушете с кърпа.

Ако украшенията Ви имат инкрустирани камъни по тях и не можете да ги отделите при почистване, ползвайте навлажнена със сапун кърпа. После подсушете бижуто с друга кърпа. Оставете го да изсъхне преди прибиране.

Как да почистваме бижута от естествени камъни?

ГРИВНА
ГРИВНА „ЛУНЕН ПРАХ“ С ЛУННИ КАМЪНИ, ОТ ДИЗАЙНЕРА КРЕМА АНГЕЛОВА!

Морска сол

Морската сол е полезна не само за нашето здраве, но и за кристалите и камъните ни. Поставете солта в стъклена чаша или купа, сложете бижуто вътре, заровете го в солта и изчакайте два-три дни.

Течаща вода

За предпочитане е да се ползва изворна вода или друг естествен източник. Оставете камъните за 20 минути във водата, за да се пречистят. Камъкът ви обаче трябва да е да е твърд. Няма проблем да измиете кварц или диамант, но за по-меките камъни течащата вода оказва негативно влияние.

И запомнете – ползвате ли естествени, а не синтетични камъни, най-полезно е да ги съхранявате в кутийки от дърво или в торбички от сатен, памук или др. Не разчитайте на изкуствени материи – кристалите губят от енергията и блясъка си. Зареждайте ги на слънце след това и позволявайте да бъдат пипани от много хора.

Надяваме се да сме Ви били полезни и ако Вие имате друг метод за почистване ще се радваме да споделите с нас!

С любов и грижа към Вас!

Можете да ни последвате в социалните мрежи, като Facebook, Instagram и Twitter за още съвети за модни тенденции!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *